Yyterin golfkentän synty

Golfkentän hankala sijainti

Porin Golfkerho ry:n pelitoiminta siirrettiin 1985 Urheilukeskuksesta luotojen alueelle Kalaforniaan. Tämän uuden alueen kosteutta piti vähentää ja siitä tehtiin sopimus Porin LVI- Palvelun kanssa. Porin LVI- Palvelun omisti Eero Järvinen. Järvinen hoiti Kalafornian golfkentän kuivatussuunnittelun, salaojittamisen sekä myös nurmikentän hoidon kesäkaudella 1986. Vaikka kenttää vasta rakennettiin pelasivat innokkaimmat siellä jo tällöin golfia.

Yyteri loistopaikka

Keväällä 1986 perustettiin Golfkentänhoitajien yhdistys (FGA ry). Eero Järvinen oli yhdistyksen perustavassa kokouksessa mukana ja hänet valittiin hallitukseen. Talvikaudella 1986-1987 Järvinen vahvisti osaamistaan golfkentän hoitamisesta useilla koulutuspäivillä, jotka oli suunnattu golfkentän hoitajille. Koulutuspäivät pidettiin Vierumäellä Suomen Urheiluopistolla. Näillä koulutuspäivillä syntyi ajatus perustaa Porin Yyteriin golfkenttä. Syksyllä 1987 käyty keskustelu Toimitusjohtaja Antti Taipaleen kanssa vahvisti hänen kantaansa perustaa kenttä Yyteriin.

Järvinen vietti nuoruudessaan paljon aikaa Yyterissä ja Vierumäellä saatujen tietojen pohjalta hän havaitsi, että Yyterin maapohja on juuri ihanteellinen nurmikentän perustamiseksi. Niinpä Järvinen aloitti keskustelut golf-pelaajien kanssa kartoittaen pelaajien mielipiteitä osakkeiden ostohalukkuuteen ja näin mahdollisuuksia maa-alueen ja rahoituksen järjestymisestä uuden golfkentän rakentamisesta Yyteriin.

Laskelmat perustana

Syksyn 1987 Järvinen työskenteli Helsingissä ja teki iltaisin laskelmia tulevan golfkentän rakentamiskustannuksista. Laskelmien loppuvaiheessa hän otti yhteyttä henkilöihin, joilta saisi puuttuvat tiedot. Neuvottelut alkoivat Porin kiinteistöpäälliköstä Heikki Anjalasta. Perjantaina joulukuun 11 päivä klo 10 oli hänen kanssaan tapaaminen, joka oli sovittu vasta samana aamuna. Keskustelun aiheena oli Yyterin maa-alueen omistukset. Golfkentäksi sopiva maa-alue osoittautui olevan ns. Santalan ja Keisarinpankin välisellä alueella, jonka omisti Rauma-Repola Oy (ent. Oy Rosenlew Ab).

Tapaamisia toisensa jälkeen

Toinen tapaaminen oli heti perään kello 10.30 Satakunnan Matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtajan Ritva Lehtosen kanssa. Järvinen yritti selvittää Yyterin leirintäalueen tilannetta, mutta sen toiminta olikin siirretty Porin kaupungin perustamalle Loma-Yyteri Oy:lle ja toiminnasta vastasi elinkeinoasiamies Aimo Miinalainen. Niinpä Järvinen suuntasi elinkeinoasiamiehen Aimo Miinalaisen luokse käytyään ensin Rauma-Repola Oy:n kiinteistöosastolla klo 11.10. Elinkeinoasiamies Aimo Miinalaisen luokse Järvinen ehti keskipäivällä ja esitteli siellä golfkentän rakentamista. Miinalainen totesi hankkeen olevan tervetullut, mutta pyysi varaamaan pidemmän tapaamisajan tai ottamaan yhteyttä Loma-Yyteri Oy:n hallituksen puheenjohtajaan Matti Koivuseen.

Rauma-Repola Oy.n kiinteistöosastolla rouva Mäkelä pyysi kääntymään Metsäteollisuuden apulaisjohtaja Timo Hiilloksen puoleen, sillä hän vastasi maa-alueista. Timo Hiillos olikin paikalla. Vaikka hän itse ei golfannutkaan, oli hän lajista kiinnostunut ja pyysi Eero Järvistä toimittamaan esityksen tarvittavan alueen koosta ja vuokrasta. Johtaja Hiilloksen mukaan alue ei ole myytävänä.

Iltapäivällä klo 14 vielä saman päivänä Järvinen neuvotteli Porin Suomalaisen Säästöpankin luottopäällikkö Olli Forstenin kanssa rahoitussuunnitelmasta ja maksujärjestelyistä. Klo 15 olikin sitten vuorossa arkkitehti Reijo Louhimo. Hän innostui aloittamaan kentän suunnittelun välittömästi.

Joulukuun 13 päivänä Eero Järvinen neuvotteli terveysinsinööri Pentti Forstenin kanssa golfkentän vaikutuksista ympäristöön. Forstenin mukaan kenttä sopii Yyteriin eikä aiheuta riskiä ympäristölle, mikäli kentän ja merenrannan väliin jätetään suoja-alue.

Vuoden vaihteessa (19.12.87-10.01.88) Järvinen neuvotteli niin yritysten kuin yhteisöjenkin kanssa. Golfkenttä havaittiin kyllä tarpeelliseksi, mutta mikään taho ei ollut valmis rahoitukseen. Yyterin golfkenttä näytti jäävän toteutumatta.

YIT-Yhtymä kiinnostuu

Tammikuussa 28 päivänä Järvinen kääntyi YIT-Yhtymä Oy:n pääjohtajan puoleen. Hänen sihteerinsä pyysi kääntymään rahoitusjohtaja Mäkelän puoleen, joka edelleen pyysi soittamaan osastonjohtaja Pekka Liisanantille. Pekka Liisanantin kanssa Järvinen sopi tapaamisen helmikuuksi.

Helmikuun toisena päivänä 1988 Järvinen oli vaimonsa kanssa YIT-Yhtymän pääkonttorilla Helsingissä. Tapaamisessa olivat YIT:ltä osastopäällikkö Jouko Munukka ja työpäällikkö Matti Korhonen. Tapaaminen kesti pari tuntia ja tänä aikana Järvinen esitteli hanke- ja rahoitussuunnitelmat sekä arviot rakennuskustannuksista. Jouko Munukka halusi tietää mitä Järvinen oli suunnitellut seuraavaksi ja kuuli, että Järvinen oli juuri lähdössä vaimonsa kanssa Kanarian saarelle Maspalomakseen tutustumaan hiekalle rakennettuun golfkenttään. Järvinen lupasi soittaa viikon kuluttua palattuaan matkalta. Näin tapahtuikin ja 10.2. Matti Korhonen kertoi YIT-Yhtymän tutustuneen laskelmiin ja olevan halukkaita saamaan lisää tietoa. Sovittiin, että Matti Korhonen tulee Poriin tutustumaan alueeseen.

Ensivisiitti Poriin

Matti Korhonen tuli ensi kerran Poriin 22.2.1988 golfhankkeen tiimoilta. Hän tutustui golfkentäksi aiottuun alueeseen ja otti myös maanäytteen, joka lähetettiin Viljavuuspalveluun analysoitavaksi YIT-Yhtymä Oy:n toimesta. Korhonen ilmoitti myös, että YIT-Yhtymä oli kiinnostunut jatkamaan yhteistyötä Eero Järvisen kanssa. Yyterin golfkenttä-hanke sai jatkua alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Järvinen ilmoitti tästä maakatselmuksesta ja hankkeen jatkumisesta samana päivänä myös arkkitehti Reijo Louhimolle. Lisäksi iltapäivällä klo 15 Järvinen tapasi Porin kaupungin asemakaavaosaston kaava-arkkitehti Satu Kiveliön ja esitteli hänelle golfkenttä-hankkeen. Hankkeesta kuultuaan asemakaavapäällikkö Olavi Mäkelä tapasi Eero Järvisen 29.2. klo 9.00 ja tiedusteli kentän rakentamisaikataulua. Mäkelä halusi myös kuvan maa-alueesta, jotta se voitiin huomioida parhaillaan laadittavana olevassa yleissuunnittelussa.

Yyteri Rantasipi Oy:n hotellinjohtaja Lindholm sai esityksen golfkentän rakentamisesta samana päivänä kuin asemapäällikkö Olavi Mäkelä eli 29.2. Lisäksi Järvinen ilmoitti YIT-Yhtymään Jouko Munukalle hankkeen etenemisestä aikataulun mukaan.

Rauma-Repola ja YIT-Yhtymä

Maaliskuun seitsemäntenä päivänä 1988 YIT:n Jouko Munukka ja Matti Korhonen tapasivat Rauma-Repolan metsäosaston apulaisjohtajan Timo Hiilloksen. He keskustelivat yhteistyön aloittamisesta. 24.3. YIT-Yhtymän Pekka Liisanantti, Munukka ja Korhonen tutustuivat Yyterin ja golfkentäksi suunniteltuun alueeseen ja kävivät uudelleen neuvotteluita Rauma-Repolan Hiilloksen kanssa. Tällöin Hiillos ilmoittaakin, että maat ovat ostettavissa, ei vuokrattavissa. Rauma-Repola ei lähdekään yhteistyöhön. Myöhemmin keväällä (13.5.) käydyissä uusissa neuvotteluissa ilmeni, että Rauma-Repolan pyytämä hinta kyseessä olevasta alueesta (77 ha) oli vähintään 7 miljoonaa markkaa, joka oli aivan liian suuri summa tulevalle golfyhtiölle.

Huhtikuussa Eero Järvinen oli selvittänyt tulevan golfkentän mahdollisia vaikutuksia tutka-asemaan, mutta Satakunnan Lennoston majuri Laurilan mukaan tutka-asema oli jo lopetettu. Samoin Järvinen esitteli hankkeen myös Satakunnan Sotilaspiirin esikuntapäällikkö Seppo Ahtikoskelle.

Kun toukokuussa selvisi, että Rauma-Repola ei olekaan kiinnostunut, ilmoitti Järvinen Porin asemakaavapäällikkö Olavi Mäkelälle ja kaava-arkkitehti Satu Kiveliölle, että golfkenttää ei tulla rakentamaan Santalan alueelle. Tällöin (13.5.) Mäkelä kysyi, voisiko golfkentän rakentaa Herrainpäivien ja Karhuluodon alueelle, jonka omistajana on Porin kaupunki. Eero Järvinen meni yhdessä Jouko Munukan ja Matti Korhosen kanssa tutustumaan tähän alueeseen.

Alue vuokralle kaupungilta, lopultakin

Heti seuraavana maanantaina eli 16.5. Eero Järvinen nouti mittausosastolta Herrainpäivien ja Karhuluodon aluekartat ja tutki niitä arkkitehti Reijo Louhimon kanssa. Louhimo totesi, että tarjottu alue oli sama, jota aiemmin oli tarjottu Porin Golfkerho ry:lle silloin, kun sen täytyi siirtyä pois Urheilukeskuksen alueelta. Porin Golfkerho valitsi silloin Kalafornian alueen.

Kesäkuun alussa Eero Järvinen ja arkkitehti Louhimo esittelivät asemakaavaosastolla golfkentän vaatimaa alaa. Seuraavaksi Eero Järvinen neuvotteli asemakaavapäällikkö Mäkelän ja kiinteistöpäällikkö Heikki Anjalan kanssa maa-alueen vuokraamisesta. Tapaamisessa sovittiin maa-alueen laajuus ja vuokrasopimuksen sisältö. Eero Järvinen jätti vuokra-anomuksen perustettavan yhtiön nimissä. Porin kaupungin Rakennus- ja kiinteistölautakunta hyväksyi vuokrasopimuksen 28.6.1988. Vuokraehdot sovittiin Eero Järvisen ja Heikki Anjalan välillä 5.7. Vuokrasopimus palautui kuitenkin takaisin lisäselvityspyynnön kera. Palautuksen syy selvisi 20.7. Eero Järvisen ja kaupunginjohtaja Ylermi Säterin tapaamisessa; vuokrasopimus oli allekirjoittamaton. Lopullinen hyväksyntä sopimukselle saatiin kaupunginhallituksen käsittelyssä 8.8., mutta se oli vaatinut uuden tapaamisen Eero Järvisen ja Heikki Anjalan välillä. Lisäksi Porin kaupungin elinkeinon kehittämistoimikunta eli kaupunginhallitus ja valtuustojen puheenjohtajat saivat oman esityksen Yyteriin rakennettavasta golfkentästä elokuun ensimmäisenä päivänä kokouksessaan.

Yyteri Golf & Tennis Links Oy perustetaan

Heinäkuun 17 päivänä Järvinen oli Helsingissä YIT-Yhtymän lakiosastolla laatimassa yhtiöjärjestystä tulevaan yhtiöön tuomari Marja Salon johdolla. Mukana olivat myös Munukka ja Korhonen. Pari päivää myöhemmin eli 19.7., jolloin mittamies Juha Pulkkinen YIT-Yhtymästä aloitti golfkenttäalueen mittaustyöt, Järvinen pyysi tulevan hallituksen puheenjohtajaksi toimitusjohtaja Antti Taipaleen.

Perustava yhtiökokous Yyteri Golf & Tennis Links Oy:llä pidettiin YIT-Yhtymän pääkonttorilla Maistraatinportilla Helsingissä 27.7.1988. Kokouksessa olivat läsnä Eero Järvisen lisäksi tuleva puheenjohtaja Antti Taipale, Jouko Munukka ja Matti Korhonen.

Yyteri Golf & Tennis Links (YGTL) Oy:n hallitus kokoontui 10.8. Auto-Pori Oy:n tiloissa keskustellakseen golfkentän tilanteesta sekä sopiakseen lehdistötilaisuuden järjestämisestä. Kutsun laati ja lähetti Järvinen 15.8. Samana päivänä Porin kaupunginvaltuusto käsitteli maa-alueen vuokrausta ja hyväksyi sen ainoastaan valtuutettu Tapio Fufuholmin (DEVA) vastustaessa neliöhintaa ja Reijo Lehtisen (SDP) esittäessä ponnen 12 viheriön sijainnista johtuvasta mahdollisesta vaarasta rannalla oleville ihmisille.


Lehdistötilaisuus

18.8. pidettiin lehdistötilaisuus Hotelli Rantasipi Yyterissä. Siellä YGTL:n hallituksen puheenjohtaja Antti Taipale ja YIT-Yhtymä Oy:n osastopäällikkö Pekka Liisanantti selvittivät golfkenttä-hankkeen toteutumista ja rakennusaikataulua.

Yyterin golfkentän rakentaminen aloitettiin 5.9.1988.

Kirjoittanut Anne Nyberg,
Eero Järvisen muistiinpanojen pohjalta.